Help Functie

Mist u bepaalde onderwerpen of heeft u andere vragen, stuur dan een e-mail naar support.
Algemeen


Historie BEAM Applicatie

BEAM voor Bijenhouders

Stichting Beelease stelde zich voor een meet- en registratie systeem voor bijenhouders te ontwikkelen. Het doel was een handzaam, betaalbaar en optimaal functionerend doosje met diverse meetwaarden, waaronder temperatuur, relatieve vochtigheid en gewicht te maken. De meetgegevens worden integraal aan een digitale kastkaart gekoppeld. In 2016 is een werkend prototype van de mini-meetsystemen in bijenkasten ontworpen. De bouw en de software is opensource en is vervolgens aan een professionele teamgenoot uitbesteed. Met crowdfunding is de aanschaf en bouwkosten deels gefinancierd. Een aantal exemplaren van het meetsysteem zijn in productie gebracht.

In 2019 is Beelease, met inzet van IT technici, allen medewerkers op vrijwillige basis, de ontwikkeling van een bijenkast registratiesysteem als webApp ontwikkeld. Vervolgens is de bouw van een goedkoop, snel en zuinig meet- en zend systeem gestart. In 2020 is een nieuwste versie BEAM 2.0, met LoraWAN en wifi voor de datatransport getest en beschikbaar. We noemen het: BEAM.

Het gebruik van dit betrouwbaar systeem levert dagelijks meetgegevens van diverse bijenkasten op. Via grafieken zijn overzichten per uur, dag, week, maand en jaar beschikbaar. Via presentatie op PC en smartphone zijn per kast of groepen van kasten in bijenstallen, of voor cursisten, de samenvattingen en doorsnedes van de gegevens beschikbaar.

De BEAM node (het meetkastje) is te huur € 5,- per maand. Je betaald hem vooraf voor (de rest van) het kalenderjaar en hoeft geen borg te betalen. Het gebruik van de Web Applicatie is verder gratis. Registreer HIER


BEAM Node

Bij de kast kun je een BEAM node installeren. Deze node meet per 30 minuten de status van het broednest met 3 temperatuur sensoren, waarvan de middelste (M) in het broednest en de linker (L) en rechter (R) net daarbuiten, wordt de temperatuur gemeten. De temperatuur in het broednest zal continue 34 a 35 graden Celsius aanwijzen. Onafhankelijk van de buitentemperatuur. De L en R elektrode zullen een lager temperatuur aangeven. Zodra de L en/of R ook 34 graden aangeven, weet je dat het broednest is vergroot. Heeft u nog geen node? Vraag er hem aan op Aanvraagformulier BEAM Node.

User